Összecsengő Szeretett
Összecsengő Szeretett
Karácsonyi Hangulatban


 

Európai Gondolatok Egyesülete

7621 Pécs, Nagy Flórián u. 7.

ege.pecs@gmail.comwww.europaigondolatok.hu

Gaál Zoltánné elnök

 06/30/288-4000; 06/30/525-2121; 06/30/4217-026


 

  •  Csillag

A karácsonyhoz hasonló ünnepek már az ókorban is léteztek. A keresztények tették elÅ‘ször hivatalos ünneppé, melyet kezdetben januárban tartottak. IdÅ‘pontja a negyedik század végétÅ‘l helyezÅ‘dött december 25-re. A 16. században a reformáció hatására kezdett egyre inkább elterjedni a karácsony. Ekkor már az emberek az otthonaikban is karácsonyfát állítottak, melyre különbözÅ‘, szimbolikus díszeket helyeztek.

 

  • FenyÅ‘

Már a kereszténység elÅ‘tti idÅ‘kben is mágikus erejűnek vélték az örökzöld fenyÅ‘fákat, mivel ezek a téli hidegben sem fagynak meg, és zöld leveleiket sem veszítik el. A fenyÅ‘ a keresztények szerint az örökkévalóság szimbóluma, a háromszög a Szentháromságra utal, illetve az emberi élet céljára, a mennyországba kerülésre.

 

  • Gömb alakú díszek

A gömb a teljességet jelképezi, a gömbdíszek pedig a Földet és a bolygónkat körülvevÅ‘ kilenc másik égitestet szimbolizálják. Fontos ezért, hogy legalább kilenc gömbdísz biztosan legyen a karácsonyfán.



  • Ragyogó csillag

Amíg a gömb alakú díszek a bolygókat jelképezik, addig a csillag - csúcsdísz formájában a karácsonyfa tetején - a Nap szimbóluma. A keresztények szemében pedig egyben a Jézus születését jelzÅ‘ betlehemi csillag jelképe.

 

  • Ezüst

Az ezüst árnyalatai a Hold szimbolikus színei. Egyben a gazdagságé is, ezért érdemes néhány ezüstszínű gömbdísszel is ékesítened a karácsonyfát.

 

  • Arany

Az arany és az ezüst a férfi és a nÅ‘, valamint a Nap és a Hold színe. A gazdagságot idézi, ezért minél több van belÅ‘lük a fán, annál szerencsésebb évre számíthatsz a babona szerint.

 

  • Piros

A piros a termékenység, az élet és a halál, az Újszövetségben pedig a bűn, az engesztelés, a vezeklés, valamint az áldozat jelképe. A karácsony egyik legkedveltebb színe, mellyel azonban óvatosan bánj: a túl sok piros feszültséget kelt, és könnyen terhessé válhat.

 

  • Szaloncukor

Ez a hagyományos édesség, mely az angyalokat és segítÅ‘iket testesíti meg, nem hiányozhat egyetlen karácsonyfáról sem. A szaloncukor francia eredetű Å‘se már a 15. században megszületett, hozzánk azonban csak a 19. században jutott el német közvetítéssel.

 

  • Csillagszóró

A ragyogó fényű csillagszóró a betlehemi csillag jelképe, mely Jézus születésének hírnöke volt, és amely mutatta az utat a napkeleti bölcseknek. A csillagszóró emellett a folytonosan fellángoló, majd kihunyó élet szimbóluma.

 

  • Dió

Kezdetben nem díszítették olyan pazar módon a karácsonyfát, mint manapság. Csupán termések és szalagok kerültek rá. A dió ma is fontos karácsonyi jelkép: a bölcsességet szimbolizálja.

 

  • Alma

A karácsonyfát a néprajzkutatók összefüggésbe hozzák a Tudás fájával, melyrÅ‘l Ádámnak és Évának nem szabadott volna ennie. Karácsonykor az alma az eredendÅ‘ bűnre és a tudás megszerzésére emlékeztet.

 

  • Gyertya

A gyertya a keresztény vallásban Jézust jelképezi. Miközben fényt ad, maga is megsemmisül, ahogyan Jézus is meghalt azért, hogy halálával megváltsa az emberiséget. A láng, a kanóc és az olvadó viasz a szentháromságnak felel meg, a test, a szellem és a lélek együttese.

 

  • Harang

A harang az angyalok érkezését jelzi, és a karácsonyhangulatát idézi. Hangja rezgésbe hozza a levegÅ‘t, és ezzel pozitív energiával tölti meg környezetét. A pogányok démonűzÅ‘ hatást tulajdonítottak neki.


 

 

Gaál Zoltánné 
EGE elnöke

   

ElérhetÅ‘ség:
30/525-2121 ; 30/288-4000  
ege.pecs@gmail.com

 

 

Vissza a hírekhez

Eseménynaptár





2012 (C) Minden jog fenntartva

Jelentkezzen be a Xoçai rendszerébe!

Ha még nem regisztrált oldalunkra itt megteheti: Regisztráció